راه اندازی استارتاپ
راه اندازی استارتاپ مسیر متفاوتی از کسب و کارهای دیگر دارد. در کسب و کارهای سنتی همهی مراحل کار را میتوان از استادکار یا مافوق آموخت، اما در استارتاپ مراحل پیشرفت را هر کس خودش باید کشف کند و بیاموزد. خود استارتاپ ها هم بسته به حوزهای که در آن فعالیت میکنند، با یکدیگر متفاوتاند. به طور کلی استارتاپ ها با تولید سر و کار دارند. در این یادداشت، با نگاه عام به تولید، به مشترکات استارتاپ ها در مسیر راه اندازیشان میپردازیم. اما قبل از خواندن ادامهی مقاله پیشنهاد میکنم مقالهی “انواع استارتاپ” را مطالعه کنید.
ایدهپردازی
شرکتهای استارتاپی برای تحقق یک ایده به وجود میآیند. ایدهای که هم میتواند ساده باشد و هم میتواند حکم یک آرزو را برای صاحبایده داشته باشد. ایده های استارتاپ ها خلاقانهاند. برای آن که صاحب ایدهای خلاق باشید، رقبایتان را بررسی کنید. سعی کنید محصولی را طراحی کنید که فقط از آنِ شما باشد. برای مثال اگر ایدهی شما ساخت یک قفسهی چوبی است، محصول را طوری طراحی کنید که مزیتی به نسبت تولیدات پلاستیکی یا فلزی داشته باشد. یک ایدهی موفق، ایدهای است که منحصربهفرد باشد و مشتری را قانع کند که نیازش را به بهترین نحو برطرف خواهد کرد. ایدههای استارتاپی معمولاً یک نیاز را برطرف میکنند، یک مشکل را حل میکنند و یا پیشنهاد بهتری برای افزایش قابلیتِ محصولِ مورد نظر دارند.
تعیین استراتژی
برای رسیدن به اهداف کسب و کار، انتخاب مسیر یکی از مراحل کلیدی است. در این مرحله شما باید مشخص کنید که ایدهتان از چه راههایی عملی میشود. تحقیق، مطالعه، استفاده از تجربیات گذشتهی خودتان، استفاده از تجربهی دیگران و… دادههایی را در اختیار شما قرار میدهد که بر اساس آن میتوانید استراتژی کسب و کارتان را مشخص کنید. برای تعیین استراتژی، اولین گام مشخص کردن هدف است. به چه چیزی میخواهید برسید؟ سعی کنید بین بلندپروازی و واقعبینی تعادل برقرار کنید. نه آنقدر زیادهخواه باشید که از دوریِ مسیر، در میانهی راه دلسرد شوید و دست از کار بشویید، و نه آنقدر بی رویا باشید که زود قانع شوید و دست از تلاش بشویید. اگر بین این دو یک وضعیت میانه برقرار کنید، با کمی پیشرفت میتوانید افقتان را گسترش دهید و روزبهروز رویای کسب و کارتان را بر اساس واقعیتِ پیشِ رو بزرگتر کنید.
اگر هدف شما بزرگ است، آن را به بخشهای کوچک تقسیم کنید و مشخص کنید که در هر مرحله قرار است به چه اندازهی آن رسیده باشید. همچنین باید راههای تحقق آن را بررسی و انتخاب کنید. برای مثال برای فروش محصول چه شیوهای از بازاریابی برای شما مناسبتر است؟ راه اندازی سایت و پیجهای مجازی یا همکاری با فروشگاههای زنجیرهای محلهای به صورت درصدی؟
زمانی که ایدهتان پخته شد آن را با چند نفر در میان بگذارید. کسانی که مورد اعتمادتان هستند، در این زمینه اطلاعات حداقلی را دارند و ایدهی شما را کپی نمیکنند! توجه داشته باشید که آنها می توانند شما را به سمت رویاییترین آینده سوق دهند و یا تمام انگیزههای شما را نابود کنند. پس با کسانی مشورت کنید که حیطهی کسب و کار استارتاپ شما را میشناسند؛ چرا که نظرهای بیپایه میتواند شما را به مقصد اشتباهی ببرد و همانطور نظرهای اساسی میتواند چراغ راهتان شود.
ثبت ایده
ثبت کردن ایدههایتان را جدی بگیرید. ممکن است ایدهی شما برای خودتان بدیع باشد و فکر کنید تنها به ذهن خودتان خطور کرده است! اما هیچ بعید نیست که فرد دیگری، کیلومترها دورتر از شما هم به همین ایده فکر کرده باشد و زودتر از شما برای ثبت آن اقدام کند. این حالت خوشبینانهی ماجراست. یک سمت دیگر آن همکاران و رقبای مجاور شما هستند که به راحتی در جریان امورات شما قرار گرفتهاند و میتوانند ایدهی شما را به نام خود ثبت کنند. شما میتوانید از طریق وارد شدن به نشانی https://iripo.ssaa.ir با تمامی مراحل ثبت ایده آشنا شوید و برای آن اقدام کنید.
تهیهی نمونهی اولیه
اگر محصول استارتاپ شما فیزیکی است، لازم است پیش از تولید انبوه، یک نمونهی اولیه از آن تهیه کنید. این نمونهی اولیه هم میتواند ماکت محصول باشد و هم نمونهی کامل آن. شما باید آزمایشهای خود را روی این نمونهی اولیه انجام دهید. آزمون و خطا صورت بگیرد تا تولیدی که مستقیماً به بازار عرضه میشود دچار مشکل نباشد. با وجود این نمونه، میتوانید بفهمید که آیا ایدهی شما به طور تمام و کمال عملی شده است یا خیر؟ در صورتی که نمونهی ایدهآلتان نیست، چگونه میشود بهبودش داد؟ و برای رفع نقصهای آن پیش از رسیدن به دست مشتری یا کاربر، اقدام کنید.
امتحان بازار در مقیاس کوچکتر
محصول را در تعداد محدودی تولید کنید و به مشتری یا کاربرانی که میشناسید عرضه کنید. در این مرحله از راه اندازی استارتاپ شما می توانید کارایی محصول را برای کاربر بسنجید. میتوانید از خانواده، دایرهی رفقا و… شروع کنید، اما از آنها بخواهید با شما صادق باشند. و در نظر داشته باشید که این بازار، بازار هدف واقعی شما نیست. مثلاً محصولی که شما به آسانی به رفقای خود میفروشید، ممکن است در بازارِ هدف به همان راحتی فروش نرود؛ اما به طور کلی میتواند شما را به یک سری نتایج دربارهی محصول برساند.
میتوانید بفهمید که آیا محصول شما برای کاربر، کاربردی هست یا نه؟ محبوب است یا چنگی به دل نمیزند؟ نقاط ضعف و قوت آن چیست؟ برای مثال اگر شما محصول را به رفقای نزدیکتان عرضه کردهاید، اطرافیانِ رفقای شما که آن محصول را دیدهاند، نسبت به آن کنجکاو شدهاند یا خیر؟ این پاسخها میتواند شما را برای عرضه به بازار هدف آمادهتر کند. در این مرحله شما میتوانید استراتژیهای خود را تقویت یا در آن بازنگری کنید.
ثبت ایده و محصول
در مرحلهی قبل ایدهی خود را به ثبت رساندید، در این مرحله از راه اندازی استارتاپ باید محصولِ به دست آمده را هم در کنار ایده ثبت کنید. زیرا ممکن است کسانی از ایدهی شما در ساخت محصول استفاده کنند و یا بعضی از ویژگیهای آن را کپی کنند. از همان روشی که ایدهتان را ثبت کردید، محصول را هم ثبت کنید.
پیدا کردن سرمایهگذار برای راه اندازی استارتاپ
میرسیم به اصل مطلب! چالشیترین مرحلهای که برای راه اندازی استارتاپ باید از سر بگذرانید، انتخاب سرمایهگذار است. میدانیم که لازمهی تولید، سرمایه است. اگر استارتاپ شما کوچک است و خودتان از پس تأمین هزینههای آن برمیآیید که هیچ، در غیر این صورت حتماً باید به فکر سرمایهگذار باشید. انتخاب سرمایهگذار خیال شما را بابت توانِ مالیِ انجام پروژه راحت میکند و میتوانید ذهنتان را درگیر ابعاد دیگر کار کنید.
راه اندازی استارتاپ
در این مقاله به 7 گام اساسی برای راه اندازی استارتاپ ها پرداختیم. حتما متوجه شدید که راه اندازی استارتاپ ها کار بسیار حساس و پیچیدهای است. این 7 گام، مراحلی مشترک بین همهی استارتاپ ها است. هر استارتاپی میتواند مراحل مخصوص به خود را نیز داشته باشد که بنا به نیازهای آن متفاوت از دیگری است.
0 دیدگاه on راه اندازی استارتاپ