تفاوت مرکز نوآوری و شتابدهنده
برای آن که بدانیم تفاوت مرکز نوآوری با شتابدهنده چیست، در قدم اول باید بدانیم که مرکز نوآوری چیست؟ و شتابدهنده چیست؟حتماً همهی افراد در حوزهی فنآفرینی، کم و بیش با این ساختارها آشنا هستند. اما هیچ بعید نیست که در شروع یک کسب و کار برای پیدا کردن حامی، ندانیم به کجا رجوع کنیم. و یا برای نامگذاری کسب و کارهای خود، ندانیم که به طور دقیق ذیل چه عنوانی جا میگیریم؟ به همین منظور برخورد ریشهای با نامها و بررسی مجدد آنها به ما کمک میکند که برای دریافت خدمات و یا حتی ارائهی تسهیلات، حیطهی خود را بهتر بشناسیم. امروزه با گسترش مشاغل استارتاپی و توسعهی مراکز خدمات دهنده به کسب و کارها، نیازمند این هستیم که ساختارهای متفاوت حوزهی فنآفرینی را بشناسیم. به همین منظور، در این مقاله، ابتدا مرکز نوآوری و شتابدهنده را به طور جداگانه معرفی میکنیم، سپس به این میپردازیم که برای دریافت چه نوع خدماتی به کدام یک از آنها رجوع کنیم.
آشنایی با مرکز نوآوری
امروزه و با انقلاب دیجیتال، مراکز نوآوری در سراسر دنیا در حال افزایش هستند. ما در جهانی زندگی میکنیم که همه چیز به سرعت در حال تغییر و توسعه است. به همین منظور، کسب و کارها برای بقای خود نیازمند این هستند که متفاوت باشند. مراکز نوآوری به منظور ایجاد کسب و کارهای نوآور شکل میگیرند. کسب و کارهای نوآور میتوانند استارتاپی باشند و میتوانند ساز و کار غیر استارتاپی داشته باشند. اما همهی آنها به نوعی با تکنولوژی در ارتباط هستند.
مراکز نوآوری ساختار گستردهای دارند که میتوانند به طور همزمان، چندین کسب و کار را شکل و توسعه دهند. یک مرکز نوآوری جایی است که متخصصان و فارغالتحصیلان به طور همزمان در آن فعالیت میکنند و معمولاً بوم پویایی دارد.
مراکز نوآوری میتوانند در یک حیطه متمرکز باشند و یا در زمینههای متفاوت فعالیت کنند. اما یک مرکز نوآوری نمیتواند راه چندان دوری برود! برای مثال یک مرکز نوآوری با پتانسیلهای فنی مهندسی، نمیتواند برای ورود به حوزهی علوم انسانی چندان موفق عمل کند! از اینرو مراکز نوآوری غیرمتمرکز، احتمال بالاتری در شکست کسب و کارها دارند و برعکس.
مراکز نوآوری از ایده و بنیان مالک کسب و کارها هستند. مراکز نوآوری متشکل از تمام افرادی است که برای شکلگیری و توسعهی کسب و کارها به تخصص آنها نیاز است. به همین منظور هر چه یک مرکز نوآوری واحدهای کاملتری داشته باشد، به عبارت دیگر، هرچه کمتر نیازمند برونسپاری باشد، موفقتر عمل خواهد کرد.
مطالعه بیشتر: مرکز نوآوری چیست؟
آشنایی با شتابدهنده
شتابدهندهها یکی از مراکز حمایت کنندهی استارتاپها هستند. هر شتابدهنده بسته به زمینهی فعالیت متخصصانش جذب کنندهی استارتاپهاست. خدماتی که شتابدهندهها به کسب و کارها میدهند، یکسان نیست و نیاز به بررسی موردی دارد. برای مثال ممکن است یک شتابدهنده یک استارتاپ را برای مدت ۶ ماه شتابدهی کند و پس از آن استارتاپ بتواند مسیر توسعهی خود را طی کند.
حالا بیایید بررسی کنیم که شتابدهی به استارتاپ یعنی چه؟
زمانی که یک کسب و کار نوپا فعالیت خود را آغاز میکند، به درستی نحوهی توسعهی محصول یا ورود به بازار را نمیداند. بنابراین به یک شتابدهنده نیاز دارد که سیر پیشرفت امور را تسریع ببخشد. یک شتابدهنده راههایی را برای توسعهی محصول پیشنهاد میدهد، محصول را آسیبشناسی میکند، بازار محصول را شناسایی میکند، شیوههای بازاریابی را متناسب با محصول، ارائه میدهد و…
شتابدهندهها در ازای خدماتی که ارائه میدهند، ممکن است درصدی از سهام کسب و کار را طلب کنند. یا مبلغی را به عنوان قرارداد درخواست کنند.
تفاوت مرکز نوآوری با شتابدهنده
با وجود تعریفهایی که از مرکز نوآوری و شتابدهنده ارائه دادیم، روشن شد که وظایف هر کدام چیست. بنابراین حالا با وضوح بیشتری میتوانیم دربارهی تفاوتهای مرکز نوآوری با شتابدهنده صحبت کنیم. ممکن است شما ایدهای داشته باشید و ندانید که برای توسعهی آن ایده به کجا باید رجوع کنید؟ و یا کسب و کارتان در مرحلهای باشد که ندانید کدام یک از حامیان کسب و کارها یا حامیان استارتاپها میتوانند به شما کمک کنند. در ادامه به شما میگوییم که برای چه موردی به کجا رجوع کنید.
ایدهی شکلدهی یک استارتاپ
باید بدانید که اگر ایدهی استارتاپی دارید و سرمایهی مالی و انسانی مورد نیاز برای تشکیل کسب و کار را ندارید، ایدهتان را میتوانید با مراکز نوآوری در میان بگذارید. بعضی مراکز نوآوری مانند مرکز نوآوری تکمانو درهای گشودهای رو به ایدههای شما دارند. معمولاً اکثر مراکز نوآوری از ایدههای نزدیک به استراتژی و زمینهی فعالیتشان استقبال میکنند. اما بعضی دیگر از مراکز نوآوری هم هستند که کمتر مایل به همکاری هستند.
به همین منظور ما مرکز نوآوری تکمانو را به عنوان بستری که میتوانید ایدههایتان را با آن در میان بگذارید، به شما معرفی میکنیم.
مرکز نوآوری تکمانو در زمینههای فناور فعالیت میکنند. عمده زمینههای توانمندی مرکز نوآوری تکمانو را میتوانید از طریق صفحه حوزه های نوآوری مشاهده کنید.
برای توسعهی کسب و کار
اگر کسب و کار نوپایی دارید که برای توسعهی آن نیازمند دریافت منتورینگ، خدمات فنی، بازرگانی و… هستید، باید به حامیان کسب و کارها رجوع کنید. حامیان کسب و کارها انکوباتورها و شتابدهندهها هستند.
شتابدهندهها در حوزههای مختلفی فعالیت میکنند. شما باید شتابدهندهی مرتبط با کسب و کارتان را جستوجو کنید.
همچنین باید بدانید که شتابدهندهها بر اساس بوم اقتصادیشان درصدی از سهام کسب و کار را طلب میکنند. اما چرا کسب و کارها حاضر میشوند در قبال بخشیدنِ درصدی از سهام، با شتابدهندهها همکاری کنند؟ زیرا شتابدهندهها به دلیل تجربه و آگاهی زیاد در زمینهی مورد نظر، همچین وجود متخصصان کارآزموده، امکان شکست کسب و کار را کاهش میدهند.
از آنجایی که استارتاپها در زمینههای نوین فعالیت میکنند، نمیتوانند پیشبینیای برای آیندهی کسب و کار خود داشته باشند. سرمایهای که صرف یک استارتاپ میشود، سرمایهی خطرپذیر است. سرمایهگذاران خطرپذیر ترجیح میدهند در همکاری با استارتاپها ریسک کنند اما سود بیشتری را به دست بیاورند. پس این جا لازم است ذکر کنیم که یک شتابدهنده، سرمایهی کسب و کار را ضمانت میکند. در چنین شرایطی استارتاپها ترجیح میدهند از خدمات شتابدهندهها بهره بگیرند و زودتر مسیر توسعه را طی کنند.
تحولات دنیای فنآفرینی
همانطور که دنیای فنآفرینی در حال توسعه است، نیازمند تحول نیز هست. به همین جهت مدام مراکز جدیدی برای توسعه و حمایت کسب و کارها شکل میگیرند. در کشورهای توسعه یافته که تکنولوژی نقش پررنگتری دارد، تعداد این مراکز هم بیشتر است. اما در کشورهای در حال توسعه، مانند ایران، با تعداد کمتری از این مراکز روبرو هستیم. مرکز نوآوری تکمانو با وجود بستر دانشبنیان در تلاش است که از بهروزترین متدها برای تشکیل و توسعهی کسب و کارها استفاده کند و پذیرای ایدههای شماست.
0 دیدگاه on تفاوت مرکز نوآوری با شتابدهنده چیست؟