مشاغل استارتاپی
استارتاپ واژهای آشنا است که امروزه بسیار بیشتر از هر زمان دیگری به گوشمان میرسد. موفقیت شرکتهای استارتاپی باعث شده تا افراد زیادی راجع به این واژه کنجکاو شوند. در ایران نیز مانند بسیاری از کشورهای جهان، استقبال خوبی از استارتاپها شده است. برگزاری همایشها و گردهماییهای مختلف باعث شده تا کارهای استارتاپی در ایران شناخته شده باشند و رونق پیدا کنند. با وجود این، بسیاری از افراد هنوز با واژه استارتاپ آشنا نبوده و درک واضحی از آن ندارند. اما در مقابل این افراد، افراد دیگری نیز هستند که آنقدر به حوزهی استارتاپ علاقه دارند که حاضرند تمامی سرمایه خود را وارد این حوزه کنند. اما شناخت استارتاپ و جزئیاتی که راجع به آن وجود دارد، برای هر دو عده ضروری محسوب میشود. در این مطلب قصد داریم راجع به مشاغل استارتاپی بیشتر صحبت کنیم.
مشاغل استارتاپی چه نوع مشاغلی هستند؟
اگر بخواهیم به زبان خیلی ساده استارتاپ را توضیح دهیم، باید بگوییم که استارتاپ در واقع شغلی است که بخشی از آن بر اساس فناوری میباشد. اما توجه داشته باشید که تمامی کسب و کارهایی که بر اساس فناوری شکل گرفتهاند، استارتاپ نیستند. اما در اکثر استارتاپها از فناوریهای جدید مانند موبایل، اینترنت، وبسایتها و سایر تکنولوژیهای روز دنیا استفاده میکنند. درواقع استارتاپها با کمک تکنولوژی سعی دارند تا کاربران بیشتری را جذب کرده و به رشد در سطح بالا برسند. کسب و کارهای استارتاپی سعی دارند تا مشکل یا چالشی را با یک راهکار خلاقانه و نوآورانه حل کنند. وجه نوآوری، وجه مشترک میان تمامی استارتاپها در سراسر جهان میباشد.
نخستین استارتاپها در سطح ایران و جهان
کسب و کارهای استارتاپی در خارج از ایران زودتر شکل گرفتند. از مطرحترین و اولین استارتاپها در جهان میتوان به گوگل، IBM یا AT&T اشاره کرد. در ایران نیز مشاغل استارتاپی از دیرباز شکل گرفته بودند اما در آن زمان با نام استارتاپ شناخته نمیشدند. بعد از جنگ و در آغاز دهه 70 در ایران، نیاز بسیار زیادی به مواد غذایی و کشاورزی حس میشد. به همین دلیل و برای رفع نیازهای افراد، شرکتهایی شکل گرفت که در حوزهی بیوتکنولوژی فعالیت میکردند و به نوعی کارآفرین به حساب میآمدند. این شرکتها اصلاحاتی را روی محصولات کشاورزی به وجود آورند. این شرکتها در واقع اولین استارتاپهای ایرانی بودند که با ارائهی ایدههای نوین، سعی در حل مشکلات موجود داشتند. البته این استارتاپها بدون استفاده از بسترهایی چون وبسایتها فعالیت خود را آغاز نمودند.
در ادامه استارتاپهای گستردهتر و مدرنتری در ایران شکل گرفت که از بستر اینترنت استفاده میکردند. نمونهای از این استارتاپها شامل: دیجیکالا، آپارات، تخفیفان و… هستند. محصول استارتاپها از دیرباز تاکنون همواره شامل ایدهای نو بوده که مشکلات جامعه را به آسانترین شکل ممکن حل میکند. در مقالهای متفاوت از همین وبسایت، 5 نمونه استارتاپ موفق در ایران بررسی شده است.
چه استارتاپهایی در ایران میتوانند موفق باشند؟
بدیهی است که چه در ایران و چه در هر جای دنیا، مهمترین نکته برای راهاندازی مشاغل استارتاپی این است که نیاز جامعه را شناسایی کنید. بنابراین اگر ایده ی استارتاپی در سر دارید، قبل از هر چیزی به این نکته فکر کنید که آیا این ایده در کشوری که قصد اجرای آن را دارید مورد نیاز است؟ حتی اگر ایده ی استارتاپی ندارید ولی به دنبال یک ایده ی استارتاپی ناب میگردید، پیشنهاد ما به شما این است که نیازهای جامعه را شناسایی کنید و برای رفع آنها اقدامی انجام دهید.
در سالهای اخیر شاهد رشد بی اندازهی کسب و کارها در بستر آنلاین بودهایم. شیوع کرونا نیز باعث افزایش رونق کسب و کارهای آنلاین شده است. حتی اگر ویروس کرونا روزی در جهان ریشه کن شود، بسیاری از عادتهای رفتاری افراد در آنها ثابت باقی خواهد ماند. بنابراین میتوان به رشد بازار فروش و ارائهی خدمات در بستر آنلاین قبل از شروع استارتاپ امیدوار بود.
به نظر میرسد در کشور ایران فعالیت استارتاپها در حوزه تامین خدمات موفق خواهد بود. بنابراین پیشبینی میشود گذاشتن سرمایه ی استارتاپ در این حوزه، بسیار سودآور باشد. البته وقتی صحبت از تامین خدمات به میان میآید میتوان به راحتی هزاران ایده مختلف را برای مشاغل استارتاپی در حوزه خدمات پیشنهاد داد. برای مثال: خدمات آموزش آنلاین، خدمات نظافتی، ارائهی خدمات بانکی و… از جمله ایدههای مفید در این حوزه هستند. به طور کلی میتوان گفت که استارتاپهای تامین خدمات در ایران آینده خوبی خواهند داشت.
علاوه بر حوزهی خدمات، فعالیت در بورس و سرمایه گذاری در آن نیز میتواند یکی دیگر از ایده های استارتاپی مفید باشد. برای مثال میتوان سامانههایی را طراحی کرد که در حوزهی بورس فعال بوده و سرمایه گذاران را راهنمایی میکنند.
نکته مهمی که در راهاندازی یک کسب و کار استارتاپی باید بدانید این است که معمولا کسب و کارهایی که به شکل استارتاپ شروع به فعالیت میکنند، نیاز به زمان برای رشد دارند و اکثرا به صورت پلکانی رشد میکنند. بنابراین برای راهاندازی یک استارتاپ در ابتدا ترس را از خود دور کرده و سعی کنید ایدهی خود را اجرایی کنید و این را بدانید که نیاز به زمان برای به اوج رسیدن استارتاپ خود دارید.
در ایران ممکن است برای شروع مشاغل استارتاپی نیاز به طی مراحل اداری طاقت فرسا داشته باشید که زمان زیادی را از شما میگیرد. پیشنهاد ما به شما این است که تا نیاز به گذراندن امور اداری پیدا نکردید، به آن نپردازید. در عوض سعی کنید بیشتر روی کسب و کار خود تمرکز کرده و آن را رونق دهید. همچنین میتوانید برای محکم قدم برداشتن در این مسیر با مرکز های نوآوری مانند تکمانو مشورت کنید.
سخن پایانی
استارتاپها را میتوان یکی از بهترین راهحلها برای ارائهی خدمات و محصولات به شیوه نوین دانست. از آنجایی که داشتن یک شرکت در ایران با صرف هزینهی گزاف و طی کردن مراحل اداری و قانونی دشوار همراه است، میتوان گفت ارائهی ایدههای خلاق به شکل استارتاپ مفیدتر میباشد. در این مقاله سعی شد کسب و کارهای استارتاپی و روشهایی برای راهاندازی یک استارتاپ موفق به شکلی ساده و روان بیان شود. جستجوی نیازهای جامعه و ارائه دادن راهحلهایی نوین برای رفع نیازها، دو اصل مهم در راهاندازی یک استارتاپ هستند. اما باید توجه کرد که موانع موجود در مسیر و خطراتی که در این مسیر وجود دارد، قبل از شروع، شناسایی و رفع شوند. این کار کمک میکند تا مشاغل استارتاپی با شکست مواجه نشود.
0 دیدگاه on چه مشاغلی در ایران استارتاپی هستند؟