کمال گرایی در کار و معایب و مزایای آن در محیط کاری

به اشتراک بگذارید.

کمال گرایی در کار

کمال گرایی در کار یا پرفکشنیسم(Perfectionism) امروزه یکی از مسائلی است که به نوعی تمام حوزه‌های شغلی با آن مواجه هستند. همانطور که می‌دانید درون هر آدمی یک میل به موفقیت وجود دارد. به همین خاطر کارمندان تلاش می‌کنند که در حوزه‌ی کاری خود پله‌های ترقی را طی کنند. اما گاهی اوقات این تمایل به رسیدن به موفقیت از حد نرمال خود خارج شده و به یک حالت وسواسی تبدیل می‌شود. در این شرایط فرد باید کارهایش را به بهترین شیوه ممکن انجام دهد تا رضایت خاطر لازم را به دست آورد. درغیر این‌صورت دچار مشکلات عصبی یا نارضایتی از شرایط موجود می‌شود. از این رو در این مقاله تک مانو می‌خواهیم به بررسی مزایا و معایب کمال گرایی در محیط کاری بپردازیم. اگر شما نیز دچار حس کمال گرایی در کار شده‌اید،این مقاله را تا انتها مطالعه کنید.

بیشتر بخوانید: چگونه یک استارتاپ موفق راه بیندازیم؟

فرد کمال گرا چه خصوصیاتی دارد؟

روانشناسان عموما خصوصیاتی برای افراد کمال گرا بیان نموده‌اند که این ویژگی‌ها به نوعی در تمامی افراد کمال گرا وجود دارد. این خصوصیات در برخی از شرایط برای شخص مفید واقع می‌شوند و گاهی نیز معایبی را در پی دارند که در قسمت‌های بعد بیشتر به آن خواهیم پرداخت.

ویژگی و خصوصیات افراد کمال گرا به شرح زیر است:

  • اعتماد به خود

به نظر یک فرد کمال گرا هیچ کس جز خود او نمی‌تواند کار را به طور مناسب انجام دهد. این ویژگی باعث می‌شود که نتواند به همکار خود اعتماد داشته باشد. او سعی می‌کند تمامی کارها را شخصا انجام دهد تا همه چیز بی عیب و نقص پیش رود.

  • استفاده‌ی بیش از حد از لفظ باید

کمال گرایی یا پرفکشنیسم باعث می‌شود که فرد یک سری از قوانین را برای خود بسازد. آن‌ها به طور مداوم از لفظ (باید) استفاده می‌کنند؛ برای مثال من باید این کار انجام دهم و… . این ویژگی باعث ایجاد توقع از اطرافیان خواهد شد زیرا شخص انتظار دارد همه از قوانین او پیروی کنند.

  • انجام کار بدون نقص

کمال گرایی در افراد باعث می‌شود که این افراد تمام کارهای خود را بدون عیب و نقص انجام دهند. دقت آن‌ها در هنگام کار بالا است و آن را با تمرکز بسیار زیادی انجام خواهند داد.

این سه مورد از مهم‌ترین خصوصیات کمال گرایی در محیط کاری بود که برای شما شرح داده شد. بنابراین اگر این ویژگی‌ها در شما مشهود است احتمال زیاد شما نیز یک فرد کمال گرا محسوب می‌شوید.

کمال گرایی

مزایای کمال گرایی در کار

همانطور که در قسمت قبلی گفتیم خصوصیت پرفکشنیسم، ممکن است برای فرد و همچنین محیط کار مزایایی داشته باشد. البته دید تک بعدی به مزایا یا معایب، کار پسندیده‌ای نیست. زیرا باید هر دوی آن‌ها را در کنار یکدیگر مورد بررسی قرار دهیم تا به نتیجه گیری درستی دست پیدا کنیم.

مزایای پرفکشنیسم در کار عبارت اند از:

  • پیشرفت کاری

افراد کمال گرا به دلیل اینکه هر کاری را هر چند کوچک با وسواس زیاد انجام می‌دهند باعث رشد و پیشرفت در حوزه‌ی کاری خود خواهند شد. این خصوصیت، دیگران را نیز وادار می‌کند تا کار خود را به بهترین شیوه ممکن انجام دهند.

  • افزایش حس رقابت

کمال گرایی در کار به میزان قابل توجهی باعث افزایش حس رقابت در محیط کار خواهد شد. در چنین موقعیتی افراد متوسط برای رسیدن به سطح کارمندان کمال گرا تلاش بیشتری خواهند نمود.

  • کاهش ضریب خطا در انجام کار

حساسیت بیش از حد افراد کمال گرا موجب کاهش ضریب خطا در انجام کار می‌شود. این افراد تمایل زیادی به بی‌نقص بودن کارها دارند به همین خاطر احتمال خطا کردن‌شان بسیار پایین است.

  • ارائه‌ی پیشنهادهای ویژه

بسیاری از مواقع ارائه‌ی پیشنهادهای ویژه برای انجام کارها به شیوه‌های نوین از جانب افرادی ارائه خواهد شد که دارای روحیه کمال گرایی هستند. این موضوع باعث شده که مدیران تمایل زیادی به استخدام افرادی با این خصوصیت از خود نشان دهند.

با توجه به مزایای کمال گرایی در کار به این نتیجه می‌رسیم که این ویژگی در همه مواقع منفی و دارای زیان نمی‌باشد. هر کسب و کاری تا حدودی به کمال گرایی برای رسیدن به موفقیت نیاز دارد.

مزایای کمال گرایی

معایب کمال گرایی در کار

کمال گرا بودن نیز مانند هر خصوصیت دیگری اگر از حد نرمال خود فراتر رود باعث ایجاد یک سری زیان‌ها خواهد شد.

از معایب کمال گرایی می‌توان به موارد زیر اشاره کرد:

  • عمل کردن افراطی

گاهی کارمندان کمال گرا تمام انرژی خود را بر روی یک کار می‌گذارند به گونه‌ای که دیگر توانایی انجام کار دیگری را نخواهند داشت. این خستگی به مرور زمان باعث کاهش کارایی و عملکرد آن‌ها خواهد شد.

  • از بین رفتن روحیه‌ی کار گروهی

از آنجا که کمال گرا بودن یک شخص مانع از اعتماد به همکاران می‌شود، نمی‌توان روحیه‌ی کار گروهی را حفظ نمود. مدیران باید سعی کنند روحیه‌ی کمال گرایی کارمندان خود را مدیریت نمایند. از بین رفتن روحیه‌ی کار گروهی در میان آن‌ها ممکن است لطمه بسیار بدی به بخش‌های دیگر وارد کند.

  • عدم توانایی لذت بردن

اشخاص کمال گرا به قدری درگیر جزئیات انجام کار هستند که نمی‌توانند از آن لذت ببرد. این خصوصیت باعث به وجود آمدن نوعی خستگی مفرط در آن‌ها خواهد شد.

  • از یک شاخه به شاخه‌ای دیگر پریدن

روحیه کمال گرایی اجازه نمی‌دهد که فرد در یک حوزه مشغول به کار باشد. دلیل از یک شاخه به شاخه پریدن آن است که این گونه افراد علاقه‌ی زیادی به عوض نمودن حوزه‌ی کاری خود دارند.

  • دشوار بودن هدف گذاری

امر هدف گذاری با کمال گرایی تا حدودی در تعارض است. وجود این ویژگی در محیط کار باعث می‌شود کارمندان نسبت به درستی هدف اطمینان کامل نداشته باشند. تا زمانی که کارکنان به هدف تعیین شده در محیط کاری اعتماد نداشته باشند نمی‌توان از آن‌ها انتظار همراهی همیشگی را داشت.

در آخر بعد از آشنایی با مزایا و معایب پرفکشنیسم، می‌شود به یک نتیجه گیری مناسب دست پیدا کرد. کمال گرایی نیز مانند هر ویژگی دیگری اگر از حالت نرمال خود خارج شود و به صورت افراطی تبدیل گردد، معایب بیشتری در مقایسه با مزایای خود خواهد داشت.

وجود ویژگی پرفکشنیسم مهم است و یکی از عوامل پیشرفت کاری به حساب می‌آید اما باید حدود آن کنترل شود. مدیران یک مجموعه باید همواره این موضوع را مد نظر قرار دهند و سعی در متعادل نگه داشتن آن داشته باشند.

آیا این مقاله برایتان مفید بود؟

برای بهبود مطالب منتشر شده، دیدگاهتان را برای ما بنویسید.

پسندیدم

نپسندیدم

دیدگاهم را ارسال میکنم

آنچه خواهید خواند

کدام دسته بندی مورد علاقه شماست؟

0 دیدگاه on کمال گرایی در کار و معایب و مزایای آن در محیط کاری

دیدگاهتان را بنویسید