طرح تجاری یا بیزینس پلن
هر کس در زندگی به یک شغل متناسب و درآمد قابل توجه نیاز دارد، اما این رویا شاید برای هر کسی به تحقق نپیوندد. برخی از افراد تصور میکنند که داشتن یک کسب و کار موفق به سرمایه زیاد یا پشتوانهی خاصی نیاز دارد، در حالی که همیشه چنین نیست بلکه با داشتن بیزینس پلن یا طرح تجاری مناسب میتوان شغل مورد نظر را حتی با کمترین امکانات برپا کرد. اگر شما هم جز آن دسته از افرادید که به دنبال راه اندازی کسب و کار در زمینه مورد علاقه خود هستید اما نمیدانید باید از کجا شروع کرد، به شما پیشنهاد می کنیم تا انتهای مقاله با ما همراه باشید چرا که خالی از لطف نیست.
منظور از بیزینس پلن یا طرح تجاری چیست؟
پیش از این که بخواهیم راههایی برای ایجاد یک کسب و کار موفق به شما بگوییم بهتر است ابتدا مختصر توضیحی راجع به بیزینس پلن داشته باشیم تا آن دسته از کاربرانی که در این باره اطلاعات کافی ندارند به خوبی با آن آشنا شوند.
Business Plan در لغت به معنی طرح تجاری است که به شما کمک میکند بدانید کسب و کار شما چیست و چرخه آن به چه صورت است، حتی با استفاده از آن میتوانید بفهمید که موفقیت شما در کسب و کاری که انتخاب کردهاید چگونه امکان پذیر خواهد بود.
در واقع بیزینس پلن درست مثل نقشه یک راه است که با استفاده از آن میتوان مسیر درست را برای رسیدن به مقصد پیدا کرد. مهمترین مزیتی که طرح تجاری دارد، این است که شما را از مسیر درست هدایت میکند و اجازه نمیدهد وقت و انرژی شما هدر برود، با این اوصاف میتوان گفت که داشتن یک طرح تجاری جز واجبات هر شغلی به شمار میآید.
چگونه میتوان یک بیزینس پلن برای داشتن یک کسب و کار موفق ایجاد کرد؟
اگر میخواهید یک طرح تجاری ایجاد کنید پس مراحل زیر را به صورت گام به گام دنبال کنید:
شناخت مخاطبان خود
اولین گام در طراحی یک طرح تجاری این است که مخاطبان کسب و کار خود را بشناسید. با این کار در واقع شما میتوانید زبان نوشتاری و میزان جزئیات را تنظیم کنید. زمانی که به درستی به این موضوع توجه کنید مسلما بهترین اطلاعات را درج کرده و از نوشتن بخشهای بیتاثیر خودداری خواهید کرد.
مشخص کردن یک هدف
شما در گام بعدی باید بدانید که دقیقا چه هدفی دارید، با مشخص کردن هدف تمرکزتان نیز بالا میرود و حول همان محور به فعالیت میپردازید. به طور مثال اگر قرار بر تامین بودجه برای کسب و کارتان باشد پس به تلاش بیشتر برای ارائه برنامهای کاملتر نیاز خواهید داشت.
سرمایه گذاری در تحقیق
منظور از سرمایهگذاری در تحقیق این است که زمان بیشتری برای تحقیقات خود بگذارید، این که بخواهید محصولات خود را به چه شخص یا اشخاصی عرضه کنید یا حتی چه افرادی در حال ارائه خدماتی مشابه با خدمات شما هستند به تحقیق از منابع مستقل نیاز دارد.
کوتاه و مفید نوشتن
برای تاثیرگذاری بهتر و بیشتر سعی کنید که کوتاه و مفید برنامه خود را بنویسید. به طور مثال بهترین میزان باید بین 15 تا 20 صفحه باشد. در صورتی که اسناد دیگری دارید که ارشمند هستند بهتر است آنها را به عنوان ضمیمه قرار دهید.
در یک بیزینس پلن یا طرح تجاری وجود چه بخش هایی الزامی است؟
شاید هر شخص نظر متفاوتی درباره بخشهای یک طرح تجاری داشته باشد، با این حال از نظر ما وجود بخشهایی که در ادامه شرح دادهایم در یک بیزینس پلن الزامی است:
- یک جلد مرتبط
- فهرست مطالب
- معرفی اعضای اصلی (هیات مدیره)
- چکیده
- معرفی کسب و کار شما
- شرح مشکل
- شرح راه حل
- اهداف بیزینس
- اهداف کوتاهمدت
- اهداف بلندمدت
- تحقیقات بازار
- بازار هدف
- آنالیز مشتریان
- آنالیز رقبا
- معرفی آمیخته بازاریابی
- محصول
- قیمتگذاری
- روش توزیع
- برنامه ترویج و تبلیغات
- منابع انسانی
- صورت مالی
با آگاهی از جزئیات طرح تجاری خود حالا دیگر میتوانید به راحتی طرح تجاری خود را بنویسید، دقت داشته باشید که طرح شما باید برای مخاطب جذاب بوده و هیچگونه حاشیه اضافی نداشته باشد.
هنگام نوشتن یک طرح تجاری باید به چه نکاتی توجه کرد؟
مسلما اگر بخواهید یک طرح تجاری موفق داشته باشید، علاوه بر این که باید با توجه به مطالبی که در بخشهای قبلی گفتیم، پیش بروید به یکسری نکات نیز باید توجه داشته باشد. نکاتی که در این میان حائز اهیمت هستند به شرح زیر است:
از اغراق در بیزینس پلن بپرهیزید
پیش بینی یا فرضیه هایی که بیان می کنید باید به صورت واقع بینانه باشد و از هر نوع اغراقی در آن پرهیز شود. به بیان دیگر این که فرضیه بیان شده باید قابلیت توجیه را داشته باشد.
شرایط مالی خود را پنهان نکنید
در صورتی فروش شما دارای نوسان است یا این که شرایط مالی چندان متناسبی ندارید حتما به آن اشاره کرده و از پنهان کاری در این زمنیه بپرهیزید چرا که باعث بی اعتمادی خواهد شد.
شرایط و اطلاعات مدیران را بیان کنید
دیگر چیزی که نباید از پنهان کردن آن بپرهیزید شرایط مدیران، تواناییهایی که دارند و همچنین برنامههای تبلیغات خود است. توجه داشته باشید که نباید پیشبینیهای غیر معقول یا ناقص را بیان کنید، زیرا ممکن است بازتاب منفی داشته باشد.
تصور نکنید که اشخاص ثروتمند برنامه ای برای پول خود ندارند
برخی ها فکر میکنند که اشخاص ثروتمند برای پول خود هیچ برنامهای نیاز ندارند. در حالی که این یک باور غلط است و همهی افراد با هر سطح مالی که دارند به بیزینس پلن نیاز دارند. جالب است بدانید بسیاری از افراد ثروتمندی که بدون طرح تجاری اقدام به راه اندازی استارتاپ خود کردهاند در کوتاهترین زمان ممکن با شکست مواجه شدهاند.
جمع بندی
بیزینس پلن یا طرح تجاری شما نباید یک سند ثابت باشد. طرح کسب وکار باید پویا و قابل تغییر باشد . قابلیت تغییر و رشد داشته باشد. بررسی ماهانه و سالانه بیزینس پلن این امکان را به کارآفرینان میدهد تا با در نظر گرفتن بازارها آنها را بروز کنند. همچنین بیزینس پلن این امکان را به شما میدهد تا با نگاه به گذشته برای آینده برنامه صحیح و جامعی بریزید.
0 دیدگاه on طرح تجاری؛ راهنمای گام به گام کسب و کار موفق