تبلیغ کسب و کارهای استارتاپی
نه متحمل ریسک نمیشوند. استراتژیهایی که در ادامه عنوان میشوند، برای داشتن یک استارتاپ موفق همواره کارکرد مثبت داشتهاند.شروع خوب یک کسب و کار استارتاپی، منوط به بهرهگیری از استراتژی بازاریابی برنامه ریزی شده است. شاید بتوان از تبلیغات به عنوان یکی از ضروریترین اقدامات اولیه راهاندازی هر کسب و کار موفق، جهت جذب مشتریان جدید نام برد. عدم استفاده از استراتژی تبلیغ کسب و کار، استارتاپها را با اتلاف منابع مالی مواجه خواهد کرد که با توجه به محدودیتهای پیش روی استارتاپها کاملا نامطلوب است.
1. تمرکز صحیح بر روی مخاطب هدف
واضح است راضی نمودن تمام افراد امری بسیار مشکل و زمانبر خواهد بود که این امر برای یک استارتاپ غیر ممکن است. استراتژی بازاریابی صحیح در شروع کار، تمرکز روی مخاطبان هدف است. در مراحل بعد، میتوان روی ایجاد دیدگاه مثبت نسبت به کسب و کار، در سایرین اقدام نمود.
2. استفاده از رسانههای اجتماعی برای تبلیغ کسب و کارهای استارتاپی
برندسازی توسط رسانههای اجتماعی یکی از بهترین و کم هزینهترین استراتژی تبلیغاتی برای یک استارتاپ محسوب میشود. استفاده از این روش ارزشمند و مفید در بازه زمانی طولانی، زمینهساز رشد استارتاپ خواهد بود و نگرانی از بابت عدم موفقیت این شیوه وجود نخواهد داشت.
3. بهرهگیری از کلیه ابزارهای بازاریابی برای تبلیغات
برای برخورداری از استراتژی قوی بازاریابی باید از تمام امکانات موجود از قبیل بازاریابی ایمیلی، سئو، تبلیغ در سایتهای دیگر، استفاده از تکنیک پرداخت برای هر کلیک، بازاریابی اجتماعی و … استفاده شود. اگرچه برخی از روشهای ذکر شده برای تبلیغ کسب و کارهای استارتاپی هزینه دارد اما برای هدایت فوری درآمد و جذب مشتری ضروری و اجتنابناپذیر است.
4. ارائه محتوای با کیفیت جهت پیشبرد کسب و کارهای استارتاپی
اصل و اساس رسانههای اجتماعی و سئو، ارائه محتوای مفید و جذاب برای مخاطبان است. محتوای مناسب سبب جذب مخاطب شده و بازدید از وبگاه را افزایش خواهد داد. به اشتراک گذاشتن محتوای با کیفیت و مرتبط، مخاطبان را برای تداوم ارتباط با سایت ترغیب میکند.
5. ایجاد هویت برای برند و استارتاپ
استارتاپها قبل از تدوین محتوا برای سایت خود، ابتدا باید چیستی خویش را به طور واضح مشخص نمایند. در غیر این صورت معرف یک برند ناپایدار خواهند بود و هیچ تضمینی برای موفقیت آنان وجود نخواهد داشت. از محرکهای اصلی برندسازی میتوان به ماموریت استارتاپ، چشمانداز آن، اهداف و مخاطبان و محصول ارائه شده، اشاره کرد. همچنین تصور عموم مردم جامعه از کسب و کار استارتاپ، نقش تعیینکنندهای در ایجاد هویت برای برند خواهد داشت.
ارائه یک اپلیکیشن برای تبلیغ کسب و کارهای استارتاپی بسیار مثمر ثمر بوده و برند را حرفهای و قوی متصور میسازد. استفاده از بروشورها نیز یکی از مناسبترین روشهایی است که ارزش کسب و کار را به خوبی نشان خواهند داد.
6. بهرهگیری از بازاریابی منسجم برای حمایت از کسب و کار
درک مخاطب هدف و داشتن استراتژی بازاریابی منسجم برای حمایت کسب و کار استارتاپی کاملا ضروری است. اطمینان یافتن از اینکه روشهای دسترسی به مشتریان با طرحها و نقشههای گرافیکی هماهنگی و همخوانی دارد، بسیار مهم است.
7. راهاندازی سیستم مدیریت ارتباط با مشتری
به کاربردن سیستم ارتباط با مشتریان در زمینه موفقیت استارتاپ بسیار راهگشا و کمککننده خواهد بود. با داشتن بانک اطلاعات مشتریان، میتوان یک فیلتر برای فروش ساخت و مشتریان واقعی را شناسایی نمود. در نتیجه از اتلاف منابع مالی جلوگیری به عمل خواهد آمد. تبلیغ کسب و کارهای استارتاپی هدفمند شده و عملکرد صحیحی خواهند داشت.
همچنین لازم است ارتباط با مشتریان تداوم داشته باشد و با اقدامات صحیح و به موقع، مشتریان استارتاپ در طول زمان حفظ شوند و مشتریان جدید نیز به مخاطبان افزوده شوند. با پیبردن به نکاتی که از نظر مشتری، ارزش محسوب میشود و ارائه خدمات ارزشمند، میتوان از حفظ مشتری اطمینان حاصل نمود.
8. استفاده از استراتژی بازاریابی ربایشی برای تبلیغ کسب و کارهای استارتاپی
برای رشد و بلوغ استارتاپ لازم است که استراتژیهای بازاریابی ربایش مورد دقت نظر قرار گیرند. این استراتژی مستلزم صرف هزینه زیاد نیست و مشتریان راغب را جذب استارتاپ میکند. برای موفقیت در پیادهسازی استراتژی ربایشی باید به عنوان صاحب اندیشه در دیدگاه مخاطبان جلوه نموده و مطالب مفیدی در رابطه با صنعت موردنظر ارائه شود.
9. اعتماد سازی لازمه معرفی استارتاپها
معرفی استارتاپهایی که تازه تاسیس هستند و به شهرت نرسیدهاند، تنها به واسطه اعتماد سازی موفق خواهد بود. لازم است تا با مشتریان ارتباط نزدیک برقرار شود و با استفاده از نقاطی که افراد را به هیجان وامیدارد، در رابطه با کسب و کار توضیحات جذابی ارائه شود. تبلیغ کسب و کارهای استارتاپی بدون جلب اعتماد مشتریان کاملا بیمعنی خواهد بود.
چنانچه مرحله اعتماد سازی با دقت انجام شود و موفقیت آمیز باشد، مشتریان وفاداری جذب استارتاپ خواهند شد. جلب اعتماد مشتریان و اعتماد سازی امری زمانبر و پیچیده است اما برای داشتن یک استارتاپ موفق کاملا ضروری است.
استراتژی تبلیغات استارتاپ برای جذب مشتری
استارتاپها برای پیادهسازی استراتژیهای تبلیغاتی، نیازمند استفاده از راهکارهای ملموس هستند. در ادامه برخی از شیوههای عملی تبلیغ برای کسب و کارها ارئه میشود.
- برگزاری مسابقات جذاب برای معرفی محصول
- ارسال ایمیلهای هدفمند برای مشتریان وفادار جهت معرفی محصولات
- ارائه محصولات استارتاپ به مشتریان بالقوه
- قرار دادن محصولات مورد نظر استارتاپ در کنار صندوق فروشگاه
- ارائه طرحهای تشویقی برای مشتریان فعلی، جهت معرفی مشتریان جدید
- اختصاص دادن درصدی از فروش به امور خیریه و ترغیب مشتریان به شرکت در این طرح
- ارائهی هدایای تبلیغاتی به مشتریان
- ارائه فرم نظر سنجی پس از اتمام خرید مشتریان
- قدردانی از خرید مشتریان وفادار
0 دیدگاه on تبلیغ کسب و کارهای استارتاپی